Van logement naar Bijenstal (Ymschoel)

Albert Hartsuiker was ambtenaar bij de NS en belleman bij het spoor. Daarbij runde hij samen met zijn vrouw Catherine Beukema een logement in het eerste en enige pand dat vóór 1900 aan de straatweg naar Pesse stond. Achter het huis op de zg. tochtsloot stond een oude keet, bewoond door Egbert Blok. Rond 1880 kochten passanten die van Stuifzand naar Hoogeveen kwamen in deze keet wel eens een borreltje. In het café verbleven de passanten en boven op de grote zolder onder de pannen was hun nachtverblijf. Daar logeerde in 1883 ook Vincent van Gogh.

Het pand werd na die tijd diverse keren verbouwd, was vaak een logement, maar ook een veilinghuis. Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand weer gerestaureerd en onder andere bewoond door Lambertus Bakker, handelaar in honing. Hij gaf het huis de naam ’t Ymschoel – De Bijenstal.

Op initiatief van de gemeente Hoogeveen werd in de jaren 80 een plaquette op de voorgevel bevestigd: een afbeelding van Van Gogh met de tekst ‘Vincent van Gogh 1883'. In 2000 kreeg het pand de naam 'Instituut van Goghhuis’ en in 2021 werd er Logement Hartsuiker aan toegevoegd.